Restoratif Diş Tedavisi

Restoratif diş tedavisi; diş sert dokularında çürük ya da çürük dışı sebeplerden meydana gelen madde kayıplarının onarılmasını, kaybolmuş olan estetik ve fonksiyonun hastaya tekrar kazandırılmasını amaçlayan diş hekimliği dalıdır.

Dolgu

Ağız bakım hijyeni zayıf olan bireylerde zamanla ağızda bulunan bakterilerin ağız içerisinde kümülatif birikimi ile birlikte dişte geri dönüşümü olmayan çürükler görülür. Diş çürükleri mine tabakasında başlayıp dişin aşağı tabakası dentine hatta pulpaya kadar ilerleyip diş yapısının bozulmasına, hassasiyete, yaygın diş ağrılarına ve dişte kavitasyon oluşmasına neden olurlar. Diş çürükleri ne kadar erken tespit edilip müdahale edilirse o derece mevcut diş yapısı korunmuş olunur. Ayrıca dişlerin komşuluğunda kontak noktalarında oluşan çürükler zamanla sadece mevcut olan dişlere zarar vermeyip yandaki dişe de zarar vermektedir . Tedavisinde ise çürük kısım temizlenip kompozit dolgularla restore edilerek kaybolmuş diş sağlığı yapısı tekrar yerine konulur.

Bonding

Estetik olarak dişlerinin şekil veya formundan memnun olmayan kişilerde laminate veneerlerin alternatif tedavi yöntemidir. Laminalarda metaryal porselen iken, bonding tedavisinde kompozitlerle yapılmaktadır. Bonding ile dişlerde oluşan şekil bozuklukları, dişler arasındaki boşluklar (diastema), ön yüzlerde oluşan çürükler estetik olarak tedavi edilmektedir.

Fissür Sealent Uygulaması

Dişlerinin çiğneme yüzeyinde anatomik olarak çok derin girinti çıkıntı olan bireylerde bu girinti ve çıkıntıların akışkan dolgu maddeleri ile daha düz ve çürük oluşumunu engelleyici bir yüzey haline getirildiği tedavi yöntemidir. Böylece ileriki dönemlerde besin birikimi sebebiyle oluşabilecek diş çürükleri önlenir.

Laminate Veneer (Yaprak Porselen)

Laminate veneer, yaklaşık olarak 0,3-0,7 mm kalınlığında, ön dişlerin üzerine tırnak gibi yapıştırılan, doğal diş görünümünde, ışık geçirgenliği olan, kompozit veya porselenden meydana gelen estetik bir uygulamadır.

Laminate Veneer Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

  • Beyazlatma ile düzeltilemeyen renkleşmelerde
  • Diastemalı (iki diş arasındaki boşluk) dişlerde
  • İlerleyen yaş ile birlikte dişlerde oluşan aşınmalarda
  • Form bozukluğu olan dişlerde
  • Travma sonrası mine, mine-dentin kırıklarında
  • Düzgün sıralanmamış, çapraşıklık olan dişlerde

İletişim

Bilgi ve randevu talepleriniz için bizimle iletişime geçin.

Seda Pilge - DoktorTakvimi.com
Seda Pilge - DoktorTakvimi.com