Pedodonti
Pedodonti; 0-13 yaş grubu çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlıklı olarak korunmasını, çürük, travma, kalıtımsal ve benzeri etkenlerin bu dişlerde oluşturduğu sorunların giderilmesini amaçlayan diş hekimliği dalıdır.
Çocuklarda Yapılan Diş Tedavileri
- Çocuklarda ağız-diş bakımı ve beslenme önerileri
- Diş çekimi
- Diş çürüğünden koruyucu ve önleyici uygulamalar; flor uygulamaları, fissür örtücüler
- Diş travmalarının tedavisi
- Endodontik tedaviler (kanal tedavileri, amputasyonlar)
- Süt ve genç sürekli dişlerde restoratif tedaviler (dolgular)
Süt Dişleri Neden Önemlidir?
Toplam 20 tane olan süt dişlerinin en önemli görevi çocuğun beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Süt dişleri, kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar. Süt dişi erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmaktadır.
Bebek 6 aylık olduktan sonra ilk süt dişleri ağzında sürmeye başlar. 6-7 yaşına geldiğinde de ilk daimi dişi sürmeye başlar. Çocuğun 6-12 yaş dönemi arasına karışık dişlenme dönemi denilmektedir. Bu dönemde ağzında hem süt hem de daimi dişleri bulunmakta, düşme dönemine göre diş değişimleri yaşanmaktadır. Genellikle 12 yaşından sonra ağzındaki tüm süt dişleri düşmüş ve daimi dişleri (20 yaş dişleri hariç) sürmüş olur. Süt dişleri alttan gelecek daimi dişlerin sürme zamanına kadar ağızda kalması gerekmektedir.
Zamanından evvel süt dişi kaybı olursa ağızda kalan diğer dişler boşluk alana kayar ve alttan gelecek olan daimi dişlerin sürmesine engel olur. Bu durumda bireyin diş dizilişi bozulmakta, estetik, fonksiyonel bozukluklar görülebilmektedir. İleride daha komplike olan ortodontik tedavilerin yapılmasına neden olmaktadır. Anlatılan bu nedenlerden ötürü süt dişlerinin bakımı, ağızda kalması çok önemlidir.